Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

sep
10
vr
LIVESTREAM! De planeet Jupiter
sep 10 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Momenteel straalt de planeet Jupiter helder aan de najaarshemel. Hij is de grootste planeet in ons zonnestelsel met opvallende wolkenstructuren en talrijke manen. Onderzoek van nabij door ruimtesondes zoals de Galileo- en de Juno-missie hebben niet alleen vele fraaie foto’s opgeleverd, maar ook meer inzicht in de raadselen van deze gasreus en zijn manen. Alex Scholten neemt het publiek mee op ontdekkingstocht.

sep
17
vr
LIVESTREAM! Rosetta: onderzoek van een komeet
sep 17 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Vijf jaar geleden kwam er een einde aan de bijzondere missie van de Europese ruimtesonde Rosetta. Enkele jaren onderzocht hij van nabij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Er werd zelfs een poging ondernomen om een lander te plaatsen. Jaap van ’t Leven geeft aan de hand van de vele opnamen een overzicht van de resultaten die deze missie heeft opgeleverd.

sep
24
vr
LIVESTREAM! Sterrenkunde-apps
sep 24 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige app’s beschikbaar. Astrid Eeuwes geeft een overzicht van de verschillende soorten app’s en bespreekt enkele veelgebruikte voorbeelden. Hierbij zal de nadruk liggen op app’s die gebruikt kunnen worden bij het waarnemen

okt
1
vr
De zonsverduisteringsexpeditie van 17 april 1912 in Zuid-Limburg
okt 1 @ 20:00 – 22:00

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP.

Op 17 april 1912 vond een bijzondere, zeldzame zonsverduistering plaats. Minder bekend is dat de centrale lijn hiervan over Zuid-Limburg liep. In de omgeving van Maastricht werd door de Nederlandse beroepsastronomen een grote eclipsexpeditie opgezet, die dankzij uitstekende weersomstandigheden een succes werd. Maak met Alex Scholten een tijdreis naar deze wetenschappelijke expeditie van ruim honderd jaar geleden.

okt
2
za
E-ELT: het grootste oog op het heelal – gastspreker Felix Bettonvil
okt 2 @ 20:00 – 22:00

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Momenteel wordt in de Atacama-woestijn in Noord-Chili gebouwd aan de grootste telescoop ter wereld. Met een spiegeldiameter van bijna 40 meter moet dit ‘grootste oog ter wereld’ scherper en verder het heelal in kijken als nooit te voren. Projectmanager Felix Bettonvil is nauw betrokken bij de bouw van deze gigantische telescoop die naar verwachting in 2024 zijn eerste waarnemingen moet gaan doen.

okt
30
za
LIVESTREAM! Nacht van de Nacht
okt 30 @ 20:00 – 22:00

In het kader van de ‘Nacht van de Nacht’ organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo op zaterdagavond 30 oktober vanaf 20.00 uur een speciale livestream. (http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

Alex Scholten verzorgt een korte presentatie over de sterrenhemel en hoe de toenemende lichthinder de beleving hiervan beïnvloedt.

Daarna wordt een leuke online-quiz gehouden voor jong en oud.

Deze avond wordt uitsluitend online verzorgd! De sterrenwacht is niet geopend voor het publiek.

dec
3
vr
LIVESTREAM! Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 3 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
10
vr
LIVESTREAM! Van stofwolk tot zwart gat
dec 10 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

Waar halen de sterren hun energie vandaan? Hebben sterren het eeuwige leven?

Vragen die behandeld zullen worden in de presentatie door Alex Scholten waarin de toehoorder kennis maakt met de evolutie van de sterren.

 

dec
17
vr
LIVESTREAM! De Herschels
dec 17 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is deze lezing alleen via een livestream te volgen: http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht

De 18e-eeuwse astronoom William Herschel verrichtte grensverleggende waarnemingen. Mede omdat hij de grootste telescoop van zijn tijd bouwde. Ook zijn zuster Caroline en zijn zoon John lieten hun sporen in de sterrenkunde na. Voldoende redenen voor Alex Scholten om eens te duiken in het leven en werk van de Herschel-familie.

feb
18
vr
Opname: Onweer en Bliksem – gastspreker Michiel Hartman
feb 18 @ 20:00 – 22:00

Vanwege de storm Eunice is de sterrenwacht vanavond gesloten. In plaats daarvan kunt u in de liverstream kijken naar een opname van de lezing die Michiel Hartmann (Schaap Bliksembeveiliging) afgelopen jaar gaf.

(http://www.youtube.com/Volkssterrenwacht)

mrt
4
vr
Reis door het Zonnestelsel
mrt 4 @ 19:30 – 22:00

Astrid Eeuwes neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen door talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto.

apr
1
vr
De sterrenhemel in het voorjaar
apr 1 @ 19:30 – 22:00

De dagen worden al weer langer, maar aan het einde van de avond schitteren sterrenbeelden als Leeuw, Maagd, Ossenhoeder en de Grote Beer hoog aan de hemel. Sterrenbeelden met vele interessante objecten voor verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven laat het publiek –  eventueel onder een heldere hemel – kennismaken met de voorjaarshemel.

apr
15
vr
Sterrenkunde apps voor Astrokids
apr 15 @ 20:00 – 22:00

Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige apps beschikbaar. Apps die helpen om te zien wat er aan de hemel zichtbaar is, apps die op een interactieve wijze informatie geven over het zonnestelsel en apps die op een speelse wijze werken met augmented reality. Een deel van deze apps zijn erg leuk voor kinderen. Astrid Eeuwes toont enkele veelgebruikte voorbeelden. Deze presentatie is speciaal geschikt voor kinderen.

mei
27
vr
Reis naar de Sterren
mei 27 @ 20:00 – 22:00

Maak met Alex Scholten een reis naar de sterren. Een interactieve reis vanaf onze aarde, langs de planeten en sterren tot in verre sterrenstelsels. Ontdek de plek van onze aarde in het onmetelijke heelal! Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

jul
3
zo
Landelijke zonnedag – toegang gratis
jul 3 @ 14:00 – 17:00

Speciale openstelling rond het thema ‘Zon’. In de zaal: een presentatie over de fascinerende wereld van de Zon, onze ster. Voor de jeugd: proefjes waarin licht en zon centraal staan. Bij helder weer kan met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht ‘live’ naar de zon worden gekeken. De sterrenwacht is geopend van 14 tot 17 uur.

De multimedia-presentatie begint om 14.30 uur.

De Zonnekijkdag is geschikt voor kinderen.

 

jul
22
vr
Welke ster is dat?
jul 22 @ 20:00 – 22:00

Zittend in de tuin, of voor de tent, zal men omhoogkijkend op een heldere zomeravond zich misschien afvragen: welke ster is dat? Wat is er te zien aan de zomerhemel en hoe herkennen we sterrenbeelden en planeten? Met behulp van een aantal tips maakt Alex Scholten het publiek wegwijs aan de zomerhemel. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

aug
5
vr
De Maan: onze buur
aug 5 @ 20:00 – 22:00

De Maan is voor velen niet alleen het meest opvallende hemellichaam aan de sterrenhemel, maar ook het mooiste om door een telescoop te bekijken. Wat vertellen de ‘zeeën’, kraters, walvlakten en andere fraaie kenmerken over de geschiedenis van de Maan? En landen er binnenkort weer mensen op de maan? Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

aug
12
vr
Vuurwerk aan de zomerhemel
aug 12 @ 20:00 – 22:00

Rond 12 augustus zijn jaarlijks bij heldere hemel vele ‘vallende sterren’ te zien. Jaap van ’t Leven legt uit dat deze niets met sterren te maken hebben, maar stofdeeltjes zijn in ons eigen zonnestelsel. Mag je een wens doen als je een ‘vallende ster’ ziet? En waar moet je op letten? Een kennismaking met de zomerhemel. Bij helder weer kan er na afloop van de presentatie op het terrein van de sterrenwacht worden waargenomen. De presentatie is ook geschikt voor kinderen.

sep
30
vr
Leven op een magneet – gastspreker
sep 30 @ 20:00 – 22:00

De aarde wordt omringd door het geomagnetisch veld. Maar ook Mars heeft vroeger een magneetveld gehad, en er zijn zelfs kometen die een magneetveld bezitten. Hoe ontstaat zo’n veld eigenlijk? En is het van belang voor het leven op aarde en mogelijk daarbuiten? Dit en meer zal Rosa de Boer, aardwetenschapper van de Universiteit Utrecht, bespreken tijdens het Weekend van de Wetenschap.

okt
1
za
De zon dimmen om het klimaat te redden: Cool plan of grootheidswaanzin? – gastspreker
okt 1 @ 20:00 – 22:00

Wat te doen als zelfs een snelle vermindering van de broeikasgasuitstoot niet voldoende is om het klimaat leefbaar te houden? “Solar Radiation Management” (management van zonne-instraling) is een controversieel idee om de aarde kunstmatig af te koelen door een kleine fractie van het zonlicht tegen te houden – bijvoorbeeld door een parasol tussen zon en aarde, wolken witter te maken of de klimaateffecten van grote vulkaanuitbarstingen na te bootsen. Een soort pijnstiller voor het klimaatprobleem dus: het lost de onderliggende oorzaak (broeikasgasconcentratie) niet op, maar kan mogelijk wel de symptomen verzachten. Moeten we hier ver van afblijven? Of kan Solar Radiation Management ons laatste redmiddel worden? Claudia Wieners van het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht legt uit.